Interaktivní test

Soustava trávicí IV.

1. Trypsin obsažený v pankreatické šťávě štěpí:
bílkoviny
škrob
tuky

2. Štěpení složitých látek na látky jednoduché se nazývá:
anabolismus
metabolismus
katabolismus

3. Cukry mají tvořit:
60 %potravy
15 % potravy
30 % potravy

4. Tuk se štěpí pomocí pankreatické lipázy na:
glycerol
aminokyseliny
mastné kyseliny

5. Jód je důležitý pro:
pro funkci štítné žlázy
pro stavbu hemoglobinu
pro vývoj zubní skloviny

6. Voda tvoří okolo:
50 % hmotnosti organismu
70 % hmotnosti organismu
30 % hmotnosti organismu

7. Hormony podílející se na metabolismu cukrů:
inzulin
tyroxin
adrenalin

8. Střevní pohyblivost zkvalitňuje tato součást potravy:
celulóza
fruktóza
maltóza

9. Avitaminóza znamená:
snížené množství vitaminů
chybění vitaminů
nadbytek vitaminů

10. V mrkvi a játrech je nejvíce obsažen vitamin:
A
D
C

11. Rachitis (křivice) vzniká při nedostatku vitaminu:
A
D
K

12. Thiamin je vitamin:
B1
B2
B12

13. Mezi vitaminy rozpustné ve vodě nepatří vitamin:
K
H
E

14. Kyselina askorbová je označení pro vitamin:
A
E
C

15. Minerál důležitý pro svalovou a nervovou činnost:
sodík
draslík
železo